blog tune

Followers

Sep 28, 2010

24 Ciri2 SeseORANG yg MenCINTAi kamu

No comments:

Dalam kehidupan, kamu tidak sedar apa yang dilakukan oleh seseorang terhadap diri kamu merupakan satu petanda yang dia mencintai kamu. Dia tidak ingin kamu tahu secara terus daripada mulut dia tetapi dia menunjukkannya melalui perbuatan. Berikut merupakan 24 ciri-ciri yang dilakukan oleh seseorang yang menunjukkan bahawa dia mencintai kamu.

Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ’selamat pagi’, ’selamat hari minggu’, ’selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu.

Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. Kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya.

Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu dan jauh.

Dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’

Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dengan sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia! Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain, dia sentiasa menunggu kamu.

Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.


“Pernah adakah orang yang berbuat seperti di atas kepada kamu? Jika ada, jangan pernah mensia-siakan orang tersebut… Kamu akan menyesal melakukannya!”

that's what I felt now,,, =))

Sumber:tentangcinta.com



Sep 27, 2010

perlu ker PUASA ENAM??

No comments:
PUASA ENAM ialah puasa yg dikerjakan dgn berturut-turut@berselang-selang sbnyk 6 HARI pada bulan SYAWAL selepas Hari Raya Aidilfitri.. SUNAT dikerjakan oleh org yg telah mengerjakan puasa RAMADHAN sebulan penuh & juga SUNAT dikerjakan oleh org yg tdk berpuasa Ramadan sebulan penuh disebabkan keuzuran yang diharuskan oleh syarak seperti haid dan nifas, musafir atau orang sakit... Manakala bagi orang yang meninggalkan puasa Ramadan dengan sengaja adalah HARAM melakukan Puasa Enam kecuali setelah selesai meng'Qada puasanya.. Namun GANJARAN PAHALA Puasa Enam bg org yang tdk brpuasa penuh di bulan Ramadan tdk sama dgn ganjaran pahala bagi orang yang mengerjakan Puasa Enam slps mengerjakan puasa Ramadan sebulan penuh...

Sunat Puasa Enam ini berdasarkan sabda Baginda yang maksudnya :

"Sesiapa yang berpuasa Ramadan kemudian diikuti dengan puasa enam hari pada bulan Syawal, seolah-olah dia berpuasa sepanjang tahun." (Hadis riwayat Muslim).

Mengerjakan puasa sunat sbnyk 6 hari dlm bulan Syawal setelah berpuasa Ramadan sebulan penuh diibaratkan oleh Rasulullah SAW sebagai berpuasa sepanjang tahun kerana sebulan puasa Ramadan itu menyamai puasa sepuluh bulan dan Puasa Enam pula menyamai dengan 60 hari atau dua bulan. Jika dicampurkan sepuluh bulan dengan dua bulan, maka genaplah ia setahun, itulah yang dimaksudkan dengan puasa sepanjang tahun. Perkara ini dijelaskan lagi dalam sebuah hadis, sabda Baginda yang maksudnya :

"Berpuasa sebulan (disamakan) dengan sepuluh bulan puasa, dan berpuasa enam hari selepasnya (disamakan) dengan dua bulan puasa, maka kedua-duanya itu (jika dicampurkan) genap setahun." (Hadis riwayat Al-Darimi).

so hope nyer terjawab la soalan tu yer...perlu xperlu semua tu korang tnya hati korang,,nk pahala ker tak?? and bila niat nk buat, buat lah seikhlasnya..kerana Allah.. dan lg satu, dgn ter'post'nye artikel ini di sini, terjawab teka-teki sesetengah kita yg keliru samada Puasa Enam ni boleh dibuat berselang seli.. as long as dlm bulan Syawal...so guys, hr ni dh 18 Syawal 1431, mknanya ada lg 12 hari utk kita berpeluang melakukan Puasa Enam ni,, ESOK aku nak start puasa, hopefully sempat la..hehehehehe

pagi tadi ada 1 kuliah jer,, lab JAVA..huhu.. bertambah lg la assignment aku utk weekend ni,,huhu..menyampah nye saya..kurang 1 task, tambah 1 task..bila nk STOP ni..adoyaiiii.. esok lab WEB cancel tp pegi kampus jgk utk
progress Bengkel 2..SAMBA tyme..hahaha, then sblh ptg ada lecture OS smpai pkul 4..then balik la kot,, mesti penat esok,sbb puasa,,hikhik (salahkn puasa plak,berkat2...alhamdulillah..hehe) sepanjang minggu aku aku akan terpusing2 tergolek2 utk decide nk balik ker x?? dgn agenda open house yg boleh tahan bnyak,, ntah la,,AKU DI DALAM DILEMA...hopefully get the decision by this Thursday,,,hahahaha..or u guys leh tlg I decide kn?? balik ker open house?? keje pun boleh tahan bnyak beb,,tulun..tulun,,tulun.,ok??
ok lah,,,that's for today..see u guys later.,chill beb..and whatever u guys doing,,plz take care ok??
be carefull..mean EXTRA carefull...LOVE u guys!! mmuahhhh..


Sep 26, 2010

alamak!! DIA KATA SAYA GEMUK,,,

No comments:
hahaha,,mesti korang trtanya2 kn sapa 'DIA' yg kata aku GEMUK tu..??
berani btul dia ckp aku GEMUK?? mulut xda insurans lngsung!!
klau ye pun aku gemuk, agak2 la weyy,,HATI sy sdey taw sbb saya dh GEMUK,,hukhuk
tp memg betul pun,,,hahahahahaha,,,ATTENTION!! NOR'AIN SUDAH GEMUK!!
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~~
dh la aku ni seorang yg malas nk EXERCISE, memg 'BAGUSSS' sgt lah badan ni asyik naik je, makin hari makin tembam, dgn open house yg xreti2 nk STOP, what should I do?!!
tmbah plak dgn 'MODE' perut aku yg xleh kosong & xleh terlalu penuh, GASTRIK oh GASTRIK,,
kau membuatkan aku xboleh melarikan diri aku drpd method yg bernama MAKANAN /FOOD/ALIMENTAIRE/CIBO/PAGKAIN/음식/الغذاء/LOS ALIMENTOS dan apa jua ia dinamakan...huh!!
currently status;
Weight :: 50++ kg
Cheek :: Too healthy (pudgy,haha)
Stomach :: Not tight
Arm & Leg :: Fat
Eat :: 4 times a day or more
Sleep :: Not enough
Facial :: Horrible
Assignment & Project :: A LOT!!!
CONCLUSION;
Really2 need a STRONG and HIGH motivation to well-balanced the inner STRENGTH or I will mess up everything,,oh my god!! Give me some sunshine, Give me some rain, Give me another chance, I wanna grow up again,,,,,

p/s: lupe lak nk btaw, "DIA" yg cakap aku gemuk tu adalah,,,,,korang smue la,hahahahaha




Sep 20, 2010

terbabas

No comments:
Assalamualaikum, hye guys,,,
seharian aku x update blog semalam kan??
huhuhu,,xda mood la.. setiap kali nk kena balik Melaka memg mcm ni, terus hilang mood2 ceria aku,, sayang sgt nk tinggalkan mak & abah, adik2 & rumah,,, love being at home.
aku smpai Melaka dlm 5 lebih, then tggu teksi & smpai kt hostel TTU2 ku yg 'tercinta' ni around 6.15 am.. hahahaha,,sblum smpai hostel aku hntar adik dlu kt hostel Bunga Raya..lepas pastikan dia selamat smpai bilik bru la aku balik TTU2 plak,,cyg dia sgt..huhu
smpai jer bilik terus capai ubat ku yg 'tersayang' plak,,hahaha,,gastrik menyerang coz semalaman x mkn apa2 hnya minum air jer..bagai nk gila aku dibuatnya dgn kesakitan yg aku rasakan di tambah plak dgn air-cond bas SP BUMI yg menggila bgaikan ribut taufan,,,gila la,beku!!u guys bayangkan la apa yg aku rasa,,huhuhu
so lepas aku mkn ubat, borak2 jap dgn si dia smpai tertido...kesian dia ckap sorg2,,hahaha.. sorry sayang..TAK SENGAJA TAW,penat sgt,,,hehehe
efek ubat buatkan aku TIDO MATI means MISS CLASSES,haha..what to do?? adoyaiii...

bgun jer dr tido, badan mcm terlebih energy la plak, lepas kms brg2 masuk loker, satu bilik aku kemas smpai ke meja study,,BERDEBU GILERR!! dh siap kemas smue2, aku mandi..basuh baju..solat Zohor then tgk movie 'LAGENDA ANAK SETAN' dengan my rumate Ana & Ika..smbil menikmati kuih2 raya yg di bawa,,xda selera lg nk mkn sbnarnya, tp terpksa mkn sbb xnk GASTRIK menyerang lg,,,huh!! mlm ni kalau xda apa2 aral yg melintang, si dia nk bwk aku g makan..
kalau u guys nk tahu, si dia dh merajuk taw..marah2 manja gtu sbb aku xmakan lg,,
dia risau sgt coz taknak aku sakit lg,,,,SAYANG kamoo lebey,,,hikhik
hahaha,,cm funny plak aku cter sal ni sume kt blog aku nihh,,xpernah2 aku buat,,
tapi....ntah la...xtaw nk define cmna,,fhm2 sendiri la..so 'undefined' la yerrr..hikhik

this week schedule:
minggu ni ada 2 lg midterm yg blum selesai; LAN & WEB..
22hb & 23hb satu petang satu pagi..
and part yg paling best, AKU TAK STUDY LAGI !!haha
insyaAllah mlm ni la kot start slow2..
selain tu, follow up Bengkel II yg xtahu apa 'condition'nyerr
and mini2 project yg blum start pun lg,,
NEED A HARD WORK here,,haha
insyaAllah aku akan complete kn smue ni,chayok2!!

hal2 yg lain plak (a.k.a mslh hati perasaan jiwa konflik scandal,semua lah senang...huisshhh,, Perdana Menteri pun xda mslh mcm aku nihh,,hahaha).. actually dun have any idea to comment regarding this matter but all this thing bother me so muchhh.. oopppss, before that, this problem completely not related to my BF ok?? we were fine,loving each other la katakan,,haha
it's about someone else.. someone I respect..
actually I don't know what exactly I'm thinking about
just hoping he'll be fine and have a better life without my existence in his life
and so far I guess it is so..InsyaAllah
ok la guys,,smpai sni dlu k..
take care all & have a great day
LOVE YOU ALL

Wassalam,,,,




Sep 18, 2010

Storm2 9550 - Discover the Storm2 9550 - BlackBerry

No comments:

ntah apa2 ntah,,,

No comments:
You hurt me more that what I deserve because I ever loved you more than what you deserve.
Love is without demands, sometimes love means standing firm.. sometimes love means letting go, and sometimes love means letting be..
Trying to be nice to everyone is like trying to pick up a turd by the clean end, it just can't be done and it just wastes time.
don't ever love someone with whole heart, always leave some room in there to love yourself.
by holding onto the past, you're damaging your future.. hanging onto someone who isn't adding value to your life, isn't loyalty...it's stupidity..it is right guys??


Sep 17, 2010

Orange Muffin with Chocolate Rice

No comments:

yummy!!!
kenyang dah mkn muffin,,
so guys,,this is my Orange Muffin with Chocolate Rice...
dah lama kot x makan muffin,
dpt jgk makan hari ni...
yeyyyy!!

my weakness is that I care too much !!!

No comments:

Assalamualaikum...
hmmm,,,talking about my last status@facebook.. "my weakness is that I care too much!!!"
sape x suka kan klau ada org care tentang diri kita??
kesihatan kita.. kemudahan kita.. kesusahan kita.. kesedihan kita..
pendek kata,,semua la..
of coz kita akan rasa terharu & rasa dihargai..
apatah lagi bg kaum yg bergelar HAWA, ISTERI, IBU dll..
so,,,when I said my weakness is that I care too much, what I mean is, too concern
actually x salah utk bersikap ambil berat sesama kita tp dlm kes aku ni, kdg2 ia menjadi satu masalah,,aku sendiri pun xfaham.. setiap niat baik aku utk mbantu @ menjadi prihatin, selalu disalah ertikan, disalah tafsirkan..so guys,,I don't even know what should I do regarding this matter..
should I act cold?
should I ignore about others?
should I not be concern anymore?
or should I be selfish?
uurgghhh, I really don't know what to do..
help me guys,,,give ur opinion or suggestion..!!!!



Sep 16, 2010

Selamat HARI MALAYSIA !!

No comments:

terlambat wish plak aku nihh,,hehe...lupa la..first tyme celebrate kot so dimaafkan la kn kalau lupe pun...actually apa sbnarnya HARI MALAYSIA ni?? mula2 aku dgr, aku pun xfhm jgk..lepas baca paper pagi td then search sket kt laman sesawang ni, baru la faham,,,tmbh plak lagi ta bru jer dgr LIVE perutusan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak kt TV3..dr PADANG MERDEKA, KK, Sabah..so aku share sket ngan korang ea,,, HARI MALAYSIA akan diraikan pada 16 September pd setiap tahun,bermula tahun ni..utl memperingati penubuhan Persekutuan Malaysia apabila Sabah & Sarawak telah menyertai Malaysia pd tahun 1963..so Selamat Hari Kemerdekaan utk Sabah & Sarawak,, dgn penyertaan Sabah & Sarawak, maka wajar rakyat di kedua2 negeri ini menikmati kemajuan pembangunan, pendidikan, ekonomi & sosial sama seperti di Semenanjung.. scra individu, aku bngga menjadi anak Malaysia, dgn pimpinan Datuk Seri Najib Razak, perpaduan Malaysia lebih erat antara kaum..konsep 1MALAYSIA tlh membawa bnyak kebaikan antara kaum dan yg paling penting,,MALAYSIA ialah negara yg aman & maju,, I LOVE My MALAYSIA !!!



Cahaya Ep118

No comments:
Assalamualaikum,,,hye guys
tadi aku baru jer hbis tgk sinetron Cahaya episode 118 kt Astro Prima
u know what,,nangis2 aku dibuatnya,,
episode td sgt2 sedih,,,the way how Satria prove his love to Aya (Cahaya)
to me,,that was L.O.V.E
truly L.O.V.E
pada aku, cinta ialah utk melihat org yg kita cintai bahagia & gembira
bukan menyiksa,,,bukan mendesak,,bukan memaksa
cinta akan datang dengan sendiri tanpa dipaksa
terima seadanya...
aku pun x reti nk hurai pnjang2 bab2 C.I.N.T.A ni
kerana ia adalah sesuatu utk dirasa bukan utk difahami atau dipelajari
mula2 ingat nk share kt sini episode tu kt sini,
but didn't found,,,blum ada somebody yg upload kt youtube
so nt bila dah ada, i will share with u guys ok??
ok,,that's all for now,,nk kluar jap cari DVD
burn movie,,hahahaha

Wassalam


Sep 15, 2010

Taylor Swift - Mine

No comments:

saya nak jadi 'CANTIK'

No comments:

Assalamualaikum,,,hye guys..mcm biasa, hope u all doing fine & happy always k,,, haa,,, pasal entry
" saya nak jadi 'CANTIK' " ni..korang jgn salah faham plak,, bukan la nk 'cantik' mksud aku CUN, JELITA, MENAWAN dsb nya tu,,,'CANTIK' yg aku maksudkn skrg adalah bercantik2 dlm menutup AURAT,,, bg aku, bab2 pemakaian ni selalu menjadi dilema gurl2 skrg, termasuklah diri aku sendiri....yg menjadi dilema yg aku mksudkan td, gurl2 skrg xnk dilihat @ memikirkan apa org lain akan ckp.. mesti la korg xnk org kata "ish,,,selekeh la dia ni..knpe dia pkai mcm tu?? x sesuai lngsung" hal2 mcm ni la kdg2 buat gurl2 skrg begitu mementingkn penampilan & kdg2 mengabaikan perkara 'AURAT' ni...termasuk la diri aku sendiri..sbg Islam yg baik, kita xleh mcm tu sbnarnya.. WANITA bukan shj dijadikan CANTIK ttp suka dipandang cantik, itu lumrahnya.. so guys,,aku nk share sket apa yg aku tahu & apa yg aku baca....

ISLAM satu2nya cara hidup yg serba lengkap pasti mpunyai cara kawalan & pengaturan utk memelihara maruah & kehormatan wanita. Seperti sabda Rasulullah "Wanita itu adalah aurat yang tertutup" (Riwayat Tirmidzi) Ulama berpendapat, bhwa sgala yg kelihatan dr wanita itu adalah aurat. Perkataan 'aurat' tu sebenarnya bermksud 'keaiban'..sbb tu la kita di suruh menutup aurat kerana aurat itu adalah keaiban kita..takkan la kita suka nk tunjuk keaiban kita kt org kan?? Semua ni juga di susuli dgn iman..of coz la, tnpa iman yg cukup,, ia amat berat utk diterima & dilaksanakan dlm kehidupan seharian..btul jugak bila ada sesetengah gurl2 ckp, " buatpe nt tutup aurat klau x ikhlas, buat sbb terpksa x dpt phala jgk." ya...memg betul..tp dlm masa yg sama, kita juga harus muhasabah & kenang sejenak..kita di dunia ni tak lama, klau kita ckp "ala,,nt smpai masa aku taubat la.." Allah itu Maha Berkuasa..bila2 masa je Dia boleh amik nyawa kita jika Dia berkehendak..kita sbg hambaNya yg lemah ni, xdpt nk buat apa2.. keseronokan & keindahan di dunia ni sementara jer..

Keuntungan Menutup Aurat

Selain perintah menutup aurat, ayat Al- Ahzab:59 turut menyatakan hikmah mengapa didatangkan hukum, iaitu utk memelihara maruah wanita & menjadi perisai menyelamatkan mereka drpd gangguan manusia. Sebabnya ialah dgn berpakaian menutup aurat yg sempurna, wanita akan mperoleh tiga keuntungan iaitu:

PERTAMA:
sbg penghormatan kpd mereka yg dikenal sbg wanita yg mulia & baik2. Justeru kerana itu mereka tidak diganggu oleh manusia yg fasik.

KEDUA:
kecantikan & keindahan tubuh mereka akn terlindung drpd mencetuskan keinginan jahat dlm hati org yg berpenyakit hatinya dan menghindari perbuatan jahat drpd berlaku ke ats mereka.

KETIGA:
dgn menutup tubuh mereka, wanita mendpt kekuatan dalaman utk menahan diri sendiri drpd melakukan perbuatan dosa & maksiat.

** ni baru cakap pasal aurat, blum lg pasal gurl2 yg ubah ciptaan Allah, sprt mencukur alis mata ataupun menggunakan susuk, botox dsb...smue tu berkait dgn kecantikan yg gurl2 mahukan..so i guess, smua dh besar & dan boleh fkir buruk baiknya...termasuklah aku,,so drpd entry ni, sama2 la kita amek pengajaran & muhasabah diri kita..sedarlah yg kita ni ummat akhir zaman & hari pembalasan itu takkan terlepas dr setiap hambaNya...entry ni juga utk mengingatkan diri aku sendiri atas tanggungjawab aku sbg Muslimah.... sekurang2nya aku cuba utk berubah & sentiasa menerima nasihat yg diberikan terhadap aku.. nk berubah memg x mudah tp cuba k,,,,insyaAllah...Allah akan sentiasa akan tolong hambaNya yg nak berubah... disamping tu, selain menutup aurat, solat 5 waktu pun kena jaga jgk taw,, tiang agama kot,,,,hehehhee...ok la,,,smpai sini dlu k..Wassalam..
Sumber: ANIS 2009 by Roslan Kassim
p/s: sebarang pendapat & teguran amat di alu2kan di ruangan komen.tq.


Sep 14, 2010

dari Kaum HAWA utk Kaum ADAM

No comments:
Berapa ramai lelaki yang boleh menjadi imam?? Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita relax saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang gadis juga rakan sejawat kami. Maka jawablah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Sementelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya. "Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya Si lelaki lagi dengan penuh angkuh dan bersemangat. "Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala. Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak.

Wanita sepatutnya buat begitu juga. Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup. Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai. Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangga nya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu. Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan. Bolehkah kita meletakkanundang-undang itu kepada lelaki juga. Kalau tidak pandai jadi imam,belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimami satu taman perumahan juga. "Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus beberapa kawan wanita yang lain. Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembah yang jemaah di rumah bersama anakisteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini. Ternyata ramai yang menjawap tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri -sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam. Isu ini sepatutnya kita beratkan seperti mana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa queen control. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki.

** mana2 isteri pun, pasti ingin menjadi makmun suaminya,,aminkan setiap doa daripada suaminya & mana2 suami juga ingin makan masakan air tangan isterinya,,,so...sama2 la saling memberi & bertolak ansur,,,jgn taw kutuk jerr,,,hahahahha ( shared by Naj Ichimaru Skn )


NASI DAGANG KASIH SAYANG

No comments:
Morning guys,,,
hope u guys excited for today's plan in ur own agenda,,
for me,,this morning, I breakfast with 'NASI DAGANG' made by my beloved granny
superb yummy!!! u guys have to taste it someday,,delicious!! hehe
having NASI DAGANG with after rain smells & the cold as make me more hungry & hungrier,,,hahaha..the best everrr!!
wish my mum was here t0o,,,she's working today,,but..
this lunch we all will go to an open house, mum's friend..so this afternoon we all gonna go to pick mum at office then go to the open house together2,,,yeyyy!!
so wait for my next post ok??

bye2 guys
have a good3 day
take care

Wassalam

Sep 13, 2010

faces on My BIRTHDAY

2 comments:




























Assalamualaikum....hye guys...
you guys masih ingt x tag yg I pernah jwb on 1st September '10 in my previous post??
dlm bnyak2 soalan yg I jwb, salah 1 nya soalan 'hadiah yg you impikan drpd seseorang yg istimewa?' you guys ingt x apa I jwb??
antaranya I nk fresh flower kn?? coz I x pernah terima bunga dr sapa2 pun..and I ada ckp jgk, org istimewa tu x semestinya buah hati jer,,it could be parents,friends..
so guys,,,here it is!!
I've got fresh rose today!! On my birthday!!!
I'm so happy,,,thanks to my aunty..CikLa..thanks for celebrating my birthday for this messy birthday girl,,for you guys info, actually this celebration also dedicated for her son, Imadi Amin..and also for Adam, Alia & Shafiqa,,,bcoz we all nye birthday semua bulan September..
so sharing is caring!!! I love my family...they all are great,,,major great..super great!!!
oh ya,,,last but not least,,kpd2 smue frens yg kt fb yg wish my birthday kt wall,thanks sgt2...memg penuh wall I taw,,,x sangka,,,,hehehhe...Love u guys!!


3rd Hari RAYA - OpenHouse

2 comments:
Ucu & my younger brother, Aiman

jangan tenung lama2,,,tunang org tu,,hehehe

Tokki tersayang...

Mira, Aiman & Ucu

Ucu, Mira & Aiman bersama Tok...

finally,,bergambar jgk Aiman ni...susah bebeno...

haa,,,ni makcik aku dr Sabah..bru jer smpai smlm..Cik Norni with mum..

ni plak kembar Cik Norni..Cik Norli...with her son, Syafi...

Me & Aiman

uikk Alma..awat mulut muncung sgt tuh,,marah kt Ucu ker....??hehe

Me & Cik Norni and her daughter, Sofea,,

Anak2 Cik Norli, Syafi & Sarah Batrisya..bersama Tokki...yg kt belakang tu my little brother, Anieq,,

Amboii,,,seleranya Sofea makan...nk ckit?? hehe

Adik & Abang...Ucu & Ayah Teh...

heyy,,,ladies over here..!! Achik, CikLa, CikDa & Ucu

Ucu & CikDa..

ni la tuan rumah nyer open house...Ayah Teh and his daughter, Fateha..

Achik with her daughter & son,,,Alia & Adam

We are here !!! Mira & I

haii,,,marka sapa la ni...hikhik

so sweet,,,Alma & Fateha

Mak Teh bersama Adam & Fateha...senyumlah ckit Adam, mcm Fateha,,,

Blog's owner,,,hahaha...ya!! It's Me...


myTaG

ABAH (1) ADAM (2) ADVICE (5) AFF SUZUKI (2) AGAMA (13) AIDILFITRI (1) ALHAMDULILLAH (5) ALLAH (11) ANNOYING (1) ARTIST (6) BEAUTY (2) BENCANA (1) BEST (3) BFF (6) BIG (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (6) BISNES (2) BLOGGER (4) BLOGWALKING (2) BLOUSE (1) BOLA (2) BULLY (1) BURDEN (1) BUS (2) BUSINESS (1) CANCER (1) CANTIK (3) CARE (2) CELEBRATION (2) CHOICE (5) CINTA (4) COMEL (2) CONCERN (3) CONGRATS (2) COUPON (1) COUSIN (2) CRIME (1) CRY (6) CUTE (3) CYBERSECURITY (1) DEMI LOVATO (1) DESPRATE (1) DESTINY (3) DISSAPOINTED (1) DOA (3) DOUBT (1) DRAMA (2) EAT (2) ENTERTAINMENT (1) ETIKA (1) EXAM (4) EXERCISE (1) FACE (2) FAITH (2) FAKE (2) FAMILY (32) FAMLY (1) FAT (1) FAVORITE (1) FEELING (7) FELINNA BEAUTY (1) FIFA (2) FINAL (1) FIX (2) FOOD (8) FORGIVE (1) FREE (2) FRIEND (11) FTMK (1) FUN (1) GADGET (2) GAME (1) GASTRIK (2) GEMUK (2) GILA (1) GIVEAWAY (2) GSC AEON Bandaraya Melaka (1) GUIDE (1) GUNUNG (1) HAPPINESS (1) HAPPY (7) HARAM (1) HARI RAYA (6) HATE (1) HATI (12) HAWA (5) HEART (5) HEAVY (1) HIKING (1) HOLIDAY (3) HOME (3) HOPING (2) HUNGRY (1) HURT (6) INFO (20) ISLAM (1) ISLAMIC (16) JEANS (1) JENAYAH (1) JIWA (4) JODOH (1) JOKE (2) JUDGEMENT (2) JUNIOR (1) KAHWIN (1) KAMBING (1) KARMA (1) KEK (1) KENANGAN (2) KIDS (1) KL (1) KUIH (1) KUPON (1) LAPAR (1) LAPPY (1) LAUGH (3) LELAKI (1) LIE (2) LIFE (20) LIVERPOOL (1) LOVE (31) LUCK. RINDU (2) LUNCH (2) MAAL HIJRAH (1) MAD (2) MALAYSIA (2) MCD (1) MELAKA (6) MENANGIS (1) MENU (1) MERCY (1) MERLIN (1) MISTAKE (1) MITC (1) MOONSON (1) MOTHER (2) MOVIE (1) MUFFIN (1) MUSIC VIDEO (12) MUSLIMAH (1) MYSELF (4) NASI (1) NASI CAMPUR (1) NASIHAT (1) NETWORK (1) NEW (2) NEW YEAR (1) NIGHT (1) NIKAH (1) ONE (1) OPEN HOUSE (1) OTHER (1) OVERDOSE (1) OWL (1) PAIN (2) PARIS (1) PAST (1) PC FAIR (1) PEDAS (1) PENGANTIN (1) PEOPLE (2) PERANTAU (1) PEREMPUAN (1) PESANAN (2) PHONE (2) POEM (2) PRAYER (2) PRECIOUS (1) PRESSURE (2) PRICE (1) PUASA (4) QUESTION (1) QUOTES (1) RAIN (2) RAPE (1) RASULULLAH (1) REASON (1) REGRET (1) RELATIONSHIP (2) REVENGE (1) REVISE (1) REZEKI (3) RINDU (1) ROGOL (1) ROKOK (1) ROMANCE (1) RUN (1) SABAR (2) SACRIFICE (3) SAD (5) SCREENING (1) SECURITY (1) SEDIH (2) SEGMENT (3) SELFISH (1) SEMESTER (3) SENSE (1) SENSITIVE (1) SHARE (2) SHOWROOM (2) SIGNTECH (1) SINETRON (1) SISTER (1) SLEEP (2) SMILE (5) SNAPSHOT (1) SOGO (1) SONG (1) SPANISH (1) SPECIAL (1) SPORT (5) STORM (1) STRENGTH (7) STRESS (1) STUDY (6) SUNNAH (1) SUNSHINE (1) SUPER (1) SUPPORTIVE (1) SURAH (1) SWEET (2) SYARIAT (1) SYUKUR (2) TENSION (1) TERENGGANU (4) TIDUR (1) TIKCKET (1) TIRED (1) TORN (1) TRAVEL (3) TRIP (1) TV (2) UMUR (1) UNDEFINED (1) UNDERSTANDING (1) UNHAPPY (1) UTEM (6) VAMPIRE DIARIES (1) VD (1) WANITA (4) WASTED (1) WEDDING (7) WOMEN (2)