blog tune

Followers

Sep 27, 2010

perlu ker PUASA ENAM??

PUASA ENAM ialah puasa yg dikerjakan dgn berturut-turut@berselang-selang sbnyk 6 HARI pada bulan SYAWAL selepas Hari Raya Aidilfitri.. SUNAT dikerjakan oleh org yg telah mengerjakan puasa RAMADHAN sebulan penuh & juga SUNAT dikerjakan oleh org yg tdk berpuasa Ramadan sebulan penuh disebabkan keuzuran yang diharuskan oleh syarak seperti haid dan nifas, musafir atau orang sakit... Manakala bagi orang yang meninggalkan puasa Ramadan dengan sengaja adalah HARAM melakukan Puasa Enam kecuali setelah selesai meng'Qada puasanya.. Namun GANJARAN PAHALA Puasa Enam bg org yang tdk brpuasa penuh di bulan Ramadan tdk sama dgn ganjaran pahala bagi orang yang mengerjakan Puasa Enam slps mengerjakan puasa Ramadan sebulan penuh...

Sunat Puasa Enam ini berdasarkan sabda Baginda yang maksudnya :

"Sesiapa yang berpuasa Ramadan kemudian diikuti dengan puasa enam hari pada bulan Syawal, seolah-olah dia berpuasa sepanjang tahun." (Hadis riwayat Muslim).

Mengerjakan puasa sunat sbnyk 6 hari dlm bulan Syawal setelah berpuasa Ramadan sebulan penuh diibaratkan oleh Rasulullah SAW sebagai berpuasa sepanjang tahun kerana sebulan puasa Ramadan itu menyamai puasa sepuluh bulan dan Puasa Enam pula menyamai dengan 60 hari atau dua bulan. Jika dicampurkan sepuluh bulan dengan dua bulan, maka genaplah ia setahun, itulah yang dimaksudkan dengan puasa sepanjang tahun. Perkara ini dijelaskan lagi dalam sebuah hadis, sabda Baginda yang maksudnya :

"Berpuasa sebulan (disamakan) dengan sepuluh bulan puasa, dan berpuasa enam hari selepasnya (disamakan) dengan dua bulan puasa, maka kedua-duanya itu (jika dicampurkan) genap setahun." (Hadis riwayat Al-Darimi).

so hope nyer terjawab la soalan tu yer...perlu xperlu semua tu korang tnya hati korang,,nk pahala ker tak?? and bila niat nk buat, buat lah seikhlasnya..kerana Allah.. dan lg satu, dgn ter'post'nye artikel ini di sini, terjawab teka-teki sesetengah kita yg keliru samada Puasa Enam ni boleh dibuat berselang seli.. as long as dlm bulan Syawal...so guys, hr ni dh 18 Syawal 1431, mknanya ada lg 12 hari utk kita berpeluang melakukan Puasa Enam ni,, ESOK aku nak start puasa, hopefully sempat la..hehehehehe

pagi tadi ada 1 kuliah jer,, lab JAVA..huhu.. bertambah lg la assignment aku utk weekend ni,,huhu..menyampah nye saya..kurang 1 task, tambah 1 task..bila nk STOP ni..adoyaiiii.. esok lab WEB cancel tp pegi kampus jgk utk
progress Bengkel 2..SAMBA tyme..hahaha, then sblh ptg ada lecture OS smpai pkul 4..then balik la kot,, mesti penat esok,sbb puasa,,hikhik (salahkn puasa plak,berkat2...alhamdulillah..hehe) sepanjang minggu aku aku akan terpusing2 tergolek2 utk decide nk balik ker x?? dgn agenda open house yg boleh tahan bnyak,, ntah la,,AKU DI DALAM DILEMA...hopefully get the decision by this Thursday,,,hahahaha..or u guys leh tlg I decide kn?? balik ker open house?? keje pun boleh tahan bnyak beb,,tulun..tulun,,tulun.,ok??
ok lah,,,that's for today..see u guys later.,chill beb..and whatever u guys doing,,plz take care ok??
be carefull..mean EXTRA carefull...LOVE u guys!! mmuahhhh..


No comments:

Post a Comment

myTaG

ABAH (1) ADAM (2) ADVICE (5) AFF SUZUKI (2) AGAMA (13) AIDILFITRI (1) ALHAMDULILLAH (5) ALLAH (11) ANNOYING (1) ARTIST (6) BEAUTY (2) BENCANA (1) BEST (3) BFF (6) BIG (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (6) BISNES (2) BLOGGER (4) BLOGWALKING (2) BLOUSE (1) BOLA (2) BULLY (1) BURDEN (1) BUS (2) BUSINESS (1) CANCER (1) CANTIK (3) CARE (2) CELEBRATION (2) CHOICE (5) CINTA (4) COMEL (2) CONCERN (3) CONGRATS (2) COUPON (1) COUSIN (2) CRIME (1) CRY (6) CUTE (3) CYBERSECURITY (1) DEMI LOVATO (1) DESPRATE (1) DESTINY (3) DISSAPOINTED (1) DOA (3) DOUBT (1) DRAMA (2) EAT (2) ENTERTAINMENT (1) ETIKA (1) EXAM (4) EXERCISE (1) FACE (2) FAITH (2) FAKE (2) FAMILY (32) FAMLY (1) FAT (1) FAVORITE (1) FEELING (7) FELINNA BEAUTY (1) FIFA (2) FINAL (1) FIX (2) FOOD (8) FORGIVE (1) FREE (2) FRIEND (11) FTMK (1) FUN (1) GADGET (2) GAME (1) GASTRIK (2) GEMUK (2) GILA (1) GIVEAWAY (2) GSC AEON Bandaraya Melaka (1) GUIDE (1) GUNUNG (1) HAPPINESS (1) HAPPY (7) HARAM (1) HARI RAYA (6) HATE (1) HATI (12) HAWA (5) HEART (5) HEAVY (1) HIKING (1) HOLIDAY (3) HOME (3) HOPING (2) HUNGRY (1) HURT (6) INFO (20) ISLAM (1) ISLAMIC (16) JEANS (1) JENAYAH (1) JIWA (4) JODOH (1) JOKE (2) JUDGEMENT (2) JUNIOR (1) KAHWIN (1) KAMBING (1) KARMA (1) KEK (1) KENANGAN (2) KIDS (1) KL (1) KUIH (1) KUPON (1) LAPAR (1) LAPPY (1) LAUGH (3) LELAKI (1) LIE (2) LIFE (20) LIVERPOOL (1) LOVE (31) LUCK. RINDU (2) LUNCH (2) MAAL HIJRAH (1) MAD (2) MALAYSIA (2) MCD (1) MELAKA (6) MENANGIS (1) MENU (1) MERCY (1) MERLIN (1) MISTAKE (1) MITC (1) MOONSON (1) MOTHER (2) MOVIE (1) MUFFIN (1) MUSIC VIDEO (12) MUSLIMAH (1) MYSELF (4) NASI (1) NASI CAMPUR (1) NASIHAT (1) NETWORK (1) NEW (2) NEW YEAR (1) NIGHT (1) NIKAH (1) ONE (1) OPEN HOUSE (1) OTHER (1) OVERDOSE (1) OWL (1) PAIN (2) PARIS (1) PAST (1) PC FAIR (1) PEDAS (1) PENGANTIN (1) PEOPLE (2) PERANTAU (1) PEREMPUAN (1) PESANAN (2) PHONE (2) POEM (2) PRAYER (2) PRECIOUS (1) PRESSURE (2) PRICE (1) PUASA (4) QUESTION (1) QUOTES (1) RAIN (2) RAPE (1) RASULULLAH (1) REASON (1) REGRET (1) RELATIONSHIP (2) REVENGE (1) REVISE (1) REZEKI (3) RINDU (1) ROGOL (1) ROKOK (1) ROMANCE (1) RUN (1) SABAR (2) SACRIFICE (3) SAD (5) SCREENING (1) SECURITY (1) SEDIH (2) SEGMENT (3) SELFISH (1) SEMESTER (3) SENSE (1) SENSITIVE (1) SHARE (2) SHOWROOM (2) SIGNTECH (1) SINETRON (1) SISTER (1) SLEEP (2) SMILE (5) SNAPSHOT (1) SOGO (1) SONG (1) SPANISH (1) SPECIAL (1) SPORT (5) STORM (1) STRENGTH (7) STRESS (1) STUDY (6) SUNNAH (1) SUNSHINE (1) SUPER (1) SUPPORTIVE (1) SURAH (1) SWEET (2) SYARIAT (1) SYUKUR (2) TENSION (1) TERENGGANU (4) TIDUR (1) TIKCKET (1) TIRED (1) TORN (1) TRAVEL (3) TRIP (1) TV (2) UMUR (1) UNDEFINED (1) UNDERSTANDING (1) UNHAPPY (1) UTEM (6) VAMPIRE DIARIES (1) VD (1) WANITA (4) WASTED (1) WEDDING (7) WOMEN (2)