blog tune

Followers

Aug 31, 2012

crashing from the high

No comments:
Hello guys..wassup.. wish everyone of you happy always...
btw, Happy 55th Birthday Malaysia, Merdeka!!

changing the tune of my blog..this song, Wide Awake from Katy Perry.. saying everything that I wanted to scream out.. I am not very good in expressing my feelings into words.. music will tell you guys a lot more than myself ever could, that's why maybe some people phrase me as 'complicated'..maybe...

I'm not sure what really the meaning behind this song, but all those words in the lyrics are really telling what is going on in my heart, the best part from the music video is when she punched that guy on the face.

That's all from me tonight, only silence as it's ending.............

Aug 26, 2012

Sharbenee Alawi

No comments:

Kenangan Hakimi bersama penjaga gol tersohor Sharbenee Alawi di hari perkahwinan my kazen, Along. Hakimi ni kazen saya jugak, anak sulung kepada my aunty dari Sabah, Cik Norni. Untunglaa sape yang dapat bergambar dengan Sharbanee Alawi ni, bukan selalu leh jumpa kan..?? Nak dijadikan cerita, time Sharbanee ni sampai kat kenduri tu, saya, adik saya (Mira) dan pakcik saya pergi supermarket cari air mineral sebab masa tu bekalan air terputus so kerja kerja kenduri terganggu seketika, tu yang terpaksa pergi cari air. Melepaslah peluang nak jumpa dan bergambar dengan penjaga gol tersohor ni. Apa boleh buat...hehehehe (^_^)

MORE >>>



Aug 23, 2012

Selamat Pengantin Baru Along!!

No comments:
 
Tahniah Along :)
 Alhamdulillah, dengan izin Allah, my kazen, Along selamat diijabkabulkan dengan pasangannya. Happy untuk Along.. Puan Dianah la lepas ni. Mesti you guys semua wondering kan kenapa saya panggil dia 'Along' kan..? actually Along ni cucu sulung dalam keluarga besar kami, so semua orang dalam family kami panggil dia Along. Along ialah anakanda kepada pakcik saya, Ayah Long (anak sulung drpd 14 adik beradik, my mom anak ke-3). Hanya dengan sekali lafaz beserta lontaran suara yg lantang, Encik Hilmi sah menjadi suami kepada Along, tahniah Along, big big congratulations to you!!

Sebagai kazen, saya gembira untuk Along. Semoga Along berbahagia hingga ke akhir hayat, nanti bagi cicit banyak banyak untuk Tok dan Tokki ye.. Semoga tabah dan kuat mengharungi bahtera perkahwinan dan saling melengkapi satu sama lain (jeles taw!!) Doakan jodoh Ain sampai plak lepas ni,hehehehe, ambil berkat pengantin baru skeetttt....

bergambar dgn Along di Masjid Terapung, Kuala Ibai
tema majlis kenduri Along, purple!!
my sister, Mira :)
Cik La and her daughter, Alma Qaisara :)

Aug 22, 2012

Aidilfitri 2012

No comments:
Kad Raya zaman IT, hihihi

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera Semua... Apa Khabar?

Rasanya tak terlambat untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua umat Islam yang menyambut hari kemenangan kita selepas sebulan kita menahan lapar, menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan. Nikmat Allah yang kita rasai, setahun sekali menyambut lebaran yang mulia ni. Semoga kita semua dipanjangkan umur untuk berjumpa lagi Ramadhan dan Syawal akan datang, insyaAllah.

Last time saya buat entry pada 10 Ogos yang lepas, lama kan saya tak update. Actually, ikut hati nak update blog ni hari hari tapi masa terhad untuk nak luangkan masa depan laptop. Kalau online Facebook pun melalui handphone je, laptop saya ni dah jadi tempat adik bongsu saya main game online je, hehehe.. Tahun ni sambutan Hari Raya tidak semeriah selalu. Kehilangan Abah masih terasa di hati kami semua. Setiap persediaan yang dilakukan, banyak mengingatkan kami pada arwah Abah. Kadang boleh tahan kesedihan itu, kadang mengalir jua air mata ini merindui kehadiran Abah dalam hari hari hidup kami. Setiap kali itulah, Al-Fatihah mengiringi kami buat Abah di sana. Semoga Abah berbahagia di sana di sisi-Nya, Amin.

Antara juadah yang mak sediakan di pagi raya ialah:
* Nasi Tomato + Ayam Masak Merah
* Rendang Ayam
*Ketupat Palas

Kuih Raya yang sempat kami sediakan:
* Biskut Raya Cornflakes
*Biskut Raya Peanut Butter Layer
* yang lain lain, kami beli je dan ada juga pemberian daripada kawan kawan Mak



Di pagi raya saya, mak dan adik adik siap siap pakai baju raya dan kami Solat Aidilfitri di Masjid Ladang. Teramat sayu dan sebak melanda diri apabila takbir bergema. Berat mata memandang, Berat lagi bahu yang memikul. Semoga Allah memberi kekuatan kepada kami untuk menghadapi semua ini dan sabar dalam mengharungi rintangan yang melanda.

Selepas selesai Solat Aidilfitri, kami ke Tanah Perkuburan Cengal untuk melawat kubur arwah Abah. Kami berlima sedekahkan Al-Fatihah dan Surah Yassin buat arwah Abah. Kesedihan terus menyulungi perasaan kami semua. Kami amat merindui arwah Abah. Sudah 5 bulan Abah meninggalkan kami, terasa seperti baru semalam kami bersua. Sesungguhnya Allah lebih sayangkan arwah Abah, kami redha. Kami Sayang Abah. Al-Fatihah.

Selesai semua di tanah perkuburan, kami ke rumah Tok untuk bertemu dengan sanak saudara yang lain. Kemudian kami beraya beramai ramai. Begitulah juga pada Hari Raya Kedua, meneruskan sesi beraya ke rumah sanak saudara dan sahabat handai termasuklah Rumah Terbuka Pak Arin :)


Last but not least, tadi baru je selesai makan makan kat rumah saya, antara menu yang disediakan:
* Nasi goreng
* Mee goreng
* Bihun goreng
* Rendang ayam dan ketupat goreng
* Chicken Cheese Scallops
* Keropok lekor
* Air punch (sirap+sanquick)
* and Triffle (as picture)


Walaupun agak penat tapi happy dan puas hati. Seronok berkumpul ramai ramai mengeratkan lagi ukhwah yang terjalin. Junior junior plak ramai, memang riuh satu rumah. Hehehehe. Terima kasih semua yang sudi hadir memeriahkan makan makan di rumah saya dan keluarga seronok dapat menghidangkan juadah buat kalian semua, orang kata, kenyang perut suka hati. That's all, next event >> my kazen akad nikah di Masjid Terapung, Kuala Ibai. Semoga segalanya berjalan dengan lancar. Amin.


Aug 10, 2012

Me and Home #1

4 comments:
Assalamualaikum and Selamat Sejahtera Malaysia (^_^)

My day started quite interesting today, all of us not got up for Sahoor.
Mom got up at 5.20 am and she wake me and others catching up our Sahoor before Imsak on 5.34 am
just imagine how fast we eat, we had our moment, Mom will never let us skip Sahoor :)

suasana pasar kedai payang

After Subuh, me took nap and on 7.00 am me get ready, went to market with my beloved Mom. On our way to market, typical human habit, listening to radio while driving before reach the destination, Raya songs all over on air and then my mom said:

"...Mak tak boleh dengar dah, sedih dan sebak...
 Mak teringat kat arwah Abah, kita raya tanpa Abah...
 Sebak dan sedih.. Akak tutuplah radio tu...
 Akak tak sedih ke.."

I'm not immediately turned the radio off, I looked at my mom and said:

"...Akak kalau dah ada dekat kampung, dekat dengan Mak, Akak tak sedih dah..
 Masa Akak kat Melaka, Akak pun takleh dengar lagu raya, 
 sedih sebab jauh dengan Mak..."

then my Mom cried and she said again;

"..Akak..tutuplah radio tu..." (while wiping her tears..)

still...not turned off the radio but I changed the radio channel.. in my heart, I said:

[ "....Akak sedih..bukan tak sedih.. kalau belakang Mak, Akak nangis lebih teruk dari Mak.
 cuma...bila depan Mak, cukup lah air mata Mak yang mengalir, biar Akak yang sapu,
 Akak kena kuat untuk Mak, kalau kita sama sama nangis, Akak takut Akak tak dapat nak berhenti menangis sampai bila bila.." ]

This Raya will be our first Raya without Abah, people may see we already get use to it.. accepting the truth that Abah was gone and settle in face this life without Abah.. but the truth is, we still grieving and felt like Abah never leaves us. Even in our daily conversation, 'Abah' always be in it. Abah like this, Abah love this, Abah love that, Abah remembrance is everywhere. AL-FATIHAH.

'pisang' is my favorite

Okay, enough with the tears, can't wait for my Mom's Pengat Pisang. We bought some Pisang Nangka (that's what people here in Terengganu call it). My Mom's Pengat Pisang was the best, you guys should try it if you had chance,he90. Moreover, Terengganu is awesome!!

kepok lekor sedappp

juadah buffet kat Beruang Hill, Melaka

sampai je Terengganu terus jumpa budak tak duk diam ni, Farihin Danial

If you succeeded in cheating someone, don't think that the person is a fool...you should realize that the person trusted you so much more than you deserve !!!


Aug 8, 2012

DEJAVU by Shila Amzah

No comments:
here who I am


Aku bukan lemah tanpa cinta
Hanya tidak mampu sendiri tanpanya
Biarkan aku menangis kerna derita

Dia hadir mengubatkan rindu
Mengajarkan aku erti cinta
Namun semua tidak seindah ku sangka

Dialah yang aku inginkan
Dia cinta yang kudambakan
Namun semua hanya tinggal mimpi
Terpisahnya cinta

Aku harus melupakannya
Aku harus memadam rasa
Namun hati tidak pernah mampu
Melepas kau pergi

Dialah yang aku inginkan
Dia cinta yang kudambakan
Namun semua hanya tinggal mimpi
Terpisahnya cinta

Setelah sedar dari mimpi
Harus ku terus hidup tanpamu
Kini ku pasrah segalanya
Tentang cinta

Aug 5, 2012

The End of Student Life

No comments:
NO MORE LATE NIGHT STUDY...
NO MORE PROJECT DEADLINES...
NO MORE STRUGGLING ON REPORTS...
NO MORE MUGGING FOR EXAMS...
NO MORE SUPER DUPER STRESS...



All those will be leaving behind as part of my student life journey (^_^)
But as the clocks ticks towards the end of a student life, it becomes harder to being apart from friends and colleagues, lecturers, thinking that we'll never seen each other again. There are some people here that I will never forget their presence who always make my day full of blossom. The advice and encouragement they gave me, means a lot to me and I am so honored having them in my life. I Heart You All (^_^)

Well, as life goes on... what starts, will end. That's life.
But before I thread on the new path of my life, I just wanna take a good look back on this path that is ending, and thank those who made it really special. I am so grateful guys (^_^)

     




 









LOVE YOU ALL (^_^)
other than people in these pictures, there are more other people I'm glad having them but I don't have their picture and plus I cannot share it here, kinda too public for them but I am sure, if those people read this entry, they will totally know and understand. Thanks buddy (^_^)

p/s: Start from today, I will be not using Celcom number anymore (0136247570). 






Aug 2, 2012

akhirnya... finally...

No comments:
Ya Allah, leganya perasaan ni lepas habis presentation tadi. Walaupun tidak selancar yang diharapkan tapi semuanya berjalan dengan lancar. Dr. Gede sempat buat recommendation suruh aku betul betul belajar AI buat sampai mathematical algorithm, buat programming guna MatLab, put some data yang aku dah collect then run the algorithm, baru feel katanya.... Wahh, dengar memang macam gempak tapi tuan badan je tahu nak meletup kepala study case pasal AI dan Bio-Inspired ni. Apapun, terima kasih buat Dr. Abdul Samad yang terlalu banyak beri tunjuk ajar, nasihat dan dorongan sehinggalah ke tahap di mana aku berada sekarang, terima kasih penasihat akademikku!!

Hopefully hari ni takda la siapa siapa rosakkan mood aku yang happy giler melambung tinggi senyum sampai ke telinga ni. Apa taknyer, selepas 3 tahun aku belajar, finally it comes to an end. Tak lari daripada perancangan akademik masa mula mula masuk UTeM dulu. Macam macam dah aku lalui sepanjang 3 tahun ni, tetapi, segala kepahitan itu sudah terbalas dengan kemanisan yang aku rasakan sekarang, hanya Allah Maha Tahu perasaanku ini. Terima Kasih Ya Allah kerana mengizinkan aku untuk berada pada tahap di mana aku berada sekarang, hanya dengan izinMu Ya Allah. Sesungguhnya Engkaulah sebaik baik perencana lagi Maha Mengetahui segala yang di bumi dan juga di langit, Syukran :)



Pagi tadi lepas sahur, aku ada online kejap. Jenguk jenguk kat group "UTeM Student Online Marketplace" then nampak ada orang nak jual kucing parsian. Comeeyyy gilerrrzzz!! Actually, dalam minggu ni, selalu jugak la ada perasaan nak ada pet sendiri, tetibe ternampak plak post kucing parsian comel tu. Kan best kalau ada insan nak belikan untuk saya,huhuuu.. Parsian...mahal la skit, RM400. Mana nak cekau bnyak tu, hukhuk. So macam melepas je la nak beli kucing tu..

COMEL KAN KAN KAN KAN @@

myTaG

ABAH (1) ADAM (2) ADVICE (5) AFF SUZUKI (2) AGAMA (13) AIDILFITRI (1) ALHAMDULILLAH (5) ALLAH (11) ANNOYING (1) ARTIST (6) BEAUTY (2) BENCANA (1) BEST (3) BFF (6) BIG (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (6) BISNES (2) BLOGGER (4) BLOGWALKING (2) BLOUSE (1) BOLA (2) BULLY (1) BURDEN (1) BUS (2) BUSINESS (1) CANCER (1) CANTIK (3) CARE (2) CELEBRATION (2) CHOICE (5) CINTA (4) COMEL (2) CONCERN (3) CONGRATS (2) COUPON (1) COUSIN (2) CRIME (1) CRY (6) CUTE (3) CYBERSECURITY (1) DEMI LOVATO (1) DESPRATE (1) DESTINY (3) DISSAPOINTED (1) DOA (3) DOUBT (1) DRAMA (2) EAT (2) ENTERTAINMENT (1) ETIKA (1) EXAM (4) EXERCISE (1) FACE (2) FAITH (2) FAKE (2) FAMILY (32) FAMLY (1) FAT (1) FAVORITE (1) FEELING (7) FELINNA BEAUTY (1) FIFA (2) FINAL (1) FIX (2) FOOD (8) FORGIVE (1) FREE (2) FRIEND (11) FTMK (1) FUN (1) GADGET (2) GAME (1) GASTRIK (2) GEMUK (2) GILA (1) GIVEAWAY (2) GSC AEON Bandaraya Melaka (1) GUIDE (1) GUNUNG (1) HAPPINESS (1) HAPPY (7) HARAM (1) HARI RAYA (6) HATE (1) HATI (12) HAWA (5) HEART (5) HEAVY (1) HIKING (1) HOLIDAY (3) HOME (3) HOPING (2) HUNGRY (1) HURT (6) INFO (20) ISLAM (1) ISLAMIC (16) JEANS (1) JENAYAH (1) JIWA (4) JODOH (1) JOKE (2) JUDGEMENT (2) JUNIOR (1) KAHWIN (1) KAMBING (1) KARMA (1) KEK (1) KENANGAN (2) KIDS (1) KL (1) KUIH (1) KUPON (1) LAPAR (1) LAPPY (1) LAUGH (3) LELAKI (1) LIE (2) LIFE (20) LIVERPOOL (1) LOVE (31) LUCK. RINDU (2) LUNCH (2) MAAL HIJRAH (1) MAD (2) MALAYSIA (2) MCD (1) MELAKA (6) MENANGIS (1) MENU (1) MERCY (1) MERLIN (1) MISTAKE (1) MITC (1) MOONSON (1) MOTHER (2) MOVIE (1) MUFFIN (1) MUSIC VIDEO (12) MUSLIMAH (1) MYSELF (4) NASI (1) NASI CAMPUR (1) NASIHAT (1) NETWORK (1) NEW (2) NEW YEAR (1) NIGHT (1) NIKAH (1) ONE (1) OPEN HOUSE (1) OTHER (1) OVERDOSE (1) OWL (1) PAIN (2) PARIS (1) PAST (1) PC FAIR (1) PEDAS (1) PENGANTIN (1) PEOPLE (2) PERANTAU (1) PEREMPUAN (1) PESANAN (2) PHONE (2) POEM (2) PRAYER (2) PRECIOUS (1) PRESSURE (2) PRICE (1) PUASA (4) QUESTION (1) QUOTES (1) RAIN (2) RAPE (1) RASULULLAH (1) REASON (1) REGRET (1) RELATIONSHIP (2) REVENGE (1) REVISE (1) REZEKI (3) RINDU (1) ROGOL (1) ROKOK (1) ROMANCE (1) RUN (1) SABAR (2) SACRIFICE (3) SAD (5) SCREENING (1) SECURITY (1) SEDIH (2) SEGMENT (3) SELFISH (1) SEMESTER (3) SENSE (1) SENSITIVE (1) SHARE (2) SHOWROOM (2) SIGNTECH (1) SINETRON (1) SISTER (1) SLEEP (2) SMILE (5) SNAPSHOT (1) SOGO (1) SONG (1) SPANISH (1) SPECIAL (1) SPORT (5) STORM (1) STRENGTH (7) STRESS (1) STUDY (6) SUNNAH (1) SUNSHINE (1) SUPER (1) SUPPORTIVE (1) SURAH (1) SWEET (2) SYARIAT (1) SYUKUR (2) TENSION (1) TERENGGANU (4) TIDUR (1) TIKCKET (1) TIRED (1) TORN (1) TRAVEL (3) TRIP (1) TV (2) UMUR (1) UNDEFINED (1) UNDERSTANDING (1) UNHAPPY (1) UTEM (6) VAMPIRE DIARIES (1) VD (1) WANITA (4) WASTED (1) WEDDING (7) WOMEN (2)