blog tune

Followers

Dec 4, 2010

story mory saya


Assalamualaikum, Salam 1 Malaysia..how u doing guys?? wonderful?? same here... having a good2 day here. 'Kampung' is the best place isn't it?? very sentimental.. hari ini, dh satu hari asyik hujan jer, x stop2..syukur alhamdulillah kt sini x bnjir.. tp depan rumah aku ni bnyak air.. ptg td aku & family pergi kenduri kt mkcik sblh abah.. anak dia kawen, so mknanya kazen aku la..hehe. Wah3...mkn nasi minyak pns2 dlm suasana hujan sgt syok...syokk hbisss...di tmbah plak dgn perasaan aku yg memg dh lama teringin nk mkn ns myk org kawen..so hari ini dpt jugak merasa.. Alhamdulillah..


Oh ya..smlm aku x update pun pasal story mory aku weekend bersama mak di rumah dan dapur..hehe. Seronok...utk menu pagi mak buat laksam, (bkn laksa tau,haa..) tengahari mak buat nasi goreng sbb laksam ada lg..ptg plak mak buat pengat pisang.. sgt2 heaven bila dpt merasa masakan mak yg ku rindui... memg best sgt dengan cuaca yg sejuk & hujan..mkn pengat pisang mak,memg terbaek dr ladang..hehe. Dulu mak & abah pernah cite kt aku ngan adik2.. Masa mak kecik2 dlu, bila tyme tengkujuh mcm ni,pisang & ubi kayu la yg menjadi santapan utk mengisi perut.. Toki dulu nelayan, so bila musim tengkujuh x dpt turun ke laut, cuaca x elok.. so nt Tok (nenek) akan prepare awl2 sblum tengkujuh, stok mknn sprt pisang& ubi kayu.. nk tahu knp kena simpan stok bnyak2 kt rumah?? sbb dulu kerap banjir.. Rumah plak dkt dgn sungai (rumah yg aku stay skrg) benteng yg ada skrgni,dlu xda pun..sbb tu kerap bnjir bila musim tengkujuh.. Alhamdulillah skrg bila benteng dh di bina, banjir dah xda..tp kadang2 pernah la air pasang..kalo air pasang tinggi, kt lutut jgk la naiknya.. Walaupun aku x berapa nk ingt sgt zaman2 kecik aku semasa aku tinggal dgn Tok, tp satu yg aku ingat.. masa Tok jaga aku, aku pernah temankan Tok hantar Toki kt jeti sblum Toki turun ke laut...dlm perjalanan nk ke jeti tu, Toki yg dukung aku.. bila Toki dh naik bot,aku & Tok akan lambai2 kt Toki...biasanya Toki ke laut selama seminggu.. & Alhamdulillah biasanya bnyak hasil yg Toki dpt.. Bila ingat2 balik zaman dlu2,best sgt..sgt berbeza dgn zaman skrg.. dan aku bersyukur kerana dilahirkan dpt merasa semua keindahan ini..Alhamdulillah.. I love my family..


InsyaAllah tahun depan adalah tahun yg meriah utk keluarga besar aku sama seperti tahun ini.. Tahun ni, Pertunangan Ucu, Pertunangan & Perkahwinan Ucu..InsyaAllah tahun depan akn berlangsung Perkahwinan Ucu dgn pasanangannya & juga Pertunangan kazen aku..Along,cucu pertama Tok & Toki, anak sulung kpd Ayah Long. Wahh..alhamdulillah, x lama lg mesti Along pun akan kahwin.. Tak lama dh..nanti Tok & Toki akan dapat cicit...hehehe. I'm happy for them.. Hari tu pun, masa mlm first aku smpai rumah, Tok & Toki ada singgah rumah..miss them so much. Tok ckp aku makin sihat,hakhak...dlm2 ngusik,Tok sempat lg ckp,'sempat ke x Tok nk tgk Ain kahwin..'aku harap Tok & Toki bkn saja sempat tgk aku kawin tp aku nk mereka masih ada di saat aku melahirkan cicit mereka...(hehehe...ter emo plak,aku syg Tok & Toki taw..syg sgt,hnya aku yg tahu betapa aku memyayangi mrk). Hargailah mereka sementara mereka masih ada di depan mata.


Ok2..enough with the story,lets move to another story...(story la sgt...kihkih) Tadi ondaway balik dari kenduri, kitorg singgah kt Gong Kapas,berdekatan dgn SMA Khairiah..area kuih2 tradisional Terengganu di jual..mcm2 taw. Klau x silap aku, tempat ni pernah masuk paper.. Kalo nk nk cari kuih muih Terengganu, kt sini la tempatnya..sume ada taw..best2.. tadi masa aku pergi kuih pilihan kuih xbnyak sgt, x sure la samada dh hbis atau x bnyak jual sbb hujan.. Aku beli kuih koleh kacang.. Aku rasa suma tahu kot kuih ni,wrna hitam2.. Hitam2 jgk tp manis taw dan juga sedap.. Nak tahu lebih lanjut pasal kuih-muih kt situ, klik sini.. post entry drpd rakan blog saya=))



No comments:

Post a Comment

myTaG

ABAH (1) ADAM (2) ADVICE (5) AFF SUZUKI (2) AGAMA (13) AIDILFITRI (1) ALHAMDULILLAH (5) ALLAH (11) ANNOYING (1) ARTIST (6) BEAUTY (2) BENCANA (1) BEST (3) BFF (6) BIG (1) BINATANG (1) BIRTHDAY (6) BISNES (2) BLOGGER (4) BLOGWALKING (2) BLOUSE (1) BOLA (2) BULLY (1) BURDEN (1) BUS (2) BUSINESS (1) CANCER (1) CANTIK (3) CARE (2) CELEBRATION (2) CHOICE (5) CINTA (4) COMEL (2) CONCERN (3) CONGRATS (2) COUPON (1) COUSIN (2) CRIME (1) CRY (6) CUTE (3) CYBERSECURITY (1) DEMI LOVATO (1) DESPRATE (1) DESTINY (3) DISSAPOINTED (1) DOA (3) DOUBT (1) DRAMA (2) EAT (2) ENTERTAINMENT (1) ETIKA (1) EXAM (4) EXERCISE (1) FACE (2) FAITH (2) FAKE (2) FAMILY (32) FAMLY (1) FAT (1) FAVORITE (1) FEELING (7) FELINNA BEAUTY (1) FIFA (2) FINAL (1) FIX (2) FOOD (8) FORGIVE (1) FREE (2) FRIEND (11) FTMK (1) FUN (1) GADGET (2) GAME (1) GASTRIK (2) GEMUK (2) GILA (1) GIVEAWAY (2) GSC AEON Bandaraya Melaka (1) GUIDE (1) GUNUNG (1) HAPPINESS (1) HAPPY (7) HARAM (1) HARI RAYA (6) HATE (1) HATI (12) HAWA (5) HEART (5) HEAVY (1) HIKING (1) HOLIDAY (3) HOME (3) HOPING (2) HUNGRY (1) HURT (6) INFO (20) ISLAM (1) ISLAMIC (16) JEANS (1) JENAYAH (1) JIWA (4) JODOH (1) JOKE (2) JUDGEMENT (2) JUNIOR (1) KAHWIN (1) KAMBING (1) KARMA (1) KEK (1) KENANGAN (2) KIDS (1) KL (1) KUIH (1) KUPON (1) LAPAR (1) LAPPY (1) LAUGH (3) LELAKI (1) LIE (2) LIFE (20) LIVERPOOL (1) LOVE (31) LUCK. RINDU (2) LUNCH (2) MAAL HIJRAH (1) MAD (2) MALAYSIA (2) MCD (1) MELAKA (6) MENANGIS (1) MENU (1) MERCY (1) MERLIN (1) MISTAKE (1) MITC (1) MOONSON (1) MOTHER (2) MOVIE (1) MUFFIN (1) MUSIC VIDEO (12) MUSLIMAH (1) MYSELF (4) NASI (1) NASI CAMPUR (1) NASIHAT (1) NETWORK (1) NEW (2) NEW YEAR (1) NIGHT (1) NIKAH (1) ONE (1) OPEN HOUSE (1) OTHER (1) OVERDOSE (1) OWL (1) PAIN (2) PARIS (1) PAST (1) PC FAIR (1) PEDAS (1) PENGANTIN (1) PEOPLE (2) PERANTAU (1) PEREMPUAN (1) PESANAN (2) PHONE (2) POEM (2) PRAYER (2) PRECIOUS (1) PRESSURE (2) PRICE (1) PUASA (4) QUESTION (1) QUOTES (1) RAIN (2) RAPE (1) RASULULLAH (1) REASON (1) REGRET (1) RELATIONSHIP (2) REVENGE (1) REVISE (1) REZEKI (3) RINDU (1) ROGOL (1) ROKOK (1) ROMANCE (1) RUN (1) SABAR (2) SACRIFICE (3) SAD (5) SCREENING (1) SECURITY (1) SEDIH (2) SEGMENT (3) SELFISH (1) SEMESTER (3) SENSE (1) SENSITIVE (1) SHARE (2) SHOWROOM (2) SIGNTECH (1) SINETRON (1) SISTER (1) SLEEP (2) SMILE (5) SNAPSHOT (1) SOGO (1) SONG (1) SPANISH (1) SPECIAL (1) SPORT (5) STORM (1) STRENGTH (7) STRESS (1) STUDY (6) SUNNAH (1) SUNSHINE (1) SUPER (1) SUPPORTIVE (1) SURAH (1) SWEET (2) SYARIAT (1) SYUKUR (2) TENSION (1) TERENGGANU (4) TIDUR (1) TIKCKET (1) TIRED (1) TORN (1) TRAVEL (3) TRIP (1) TV (2) UMUR (1) UNDEFINED (1) UNDERSTANDING (1) UNHAPPY (1) UTEM (6) VAMPIRE DIARIES (1) VD (1) WANITA (4) WASTED (1) WEDDING (7) WOMEN (2)